02-01-2018

Het KNMI voorspelt weer (zeer) zware windstoten. Door de klimaatverandering wordt het weer extremer: meer zware buien, meer hittegolven. Verzekeraars zien de schadepost door het extreme weer al enige tijd toenemen. Wij adviseren u om samen met uw adviseur uw risico’s te inventariseren. Hierdoor krijgt u een beeld van de risico’s die u loopt en wat u kunt doen. In dit artikel treft u alvast 10 praktische tips om uw bedrijf tegen extreem weer te beschermen aan.

10 praktische tips
Bescherm uw bedrijf tegen storm en extreme neerslag:

Storm
1) Randen van het dak en de daklagen
Controleer bij platte daken of de randen van het dak en de daklagen goed vastzitten. U voorkomt hierdoor dat de wind eronder slaat en het dak (of een deel ervan) eraf blaast.

2)
Bevestigingsmateriaal dakkoepels en golfplaten
Controleer 1x per jaar het bevestigingsmateriaal van dakkoepels en golfplaten. Door druk en zuiging van de wind kunnen de bevestigingen los gaan zitten.

3)
Rolluiken, zonneschermen, markiezen
Controleer of rolluiken, zonneschermen, markiezen en dergelijke goed bevestigd, opgerold, ingeklapt of gesloten zijn.

4)
Dakpannen
Controleer of dakpannen niet losliggen of verschoven zijn. Waaien er weleens dakpannen van het dak? Zet nieuwe dakpannen vast met pannenhaken.

5)
Losse goederen, materialen of terrasmeubilair
Sla losse goederen, materialen of uw terrasmeubilair binnen op of plaats ze op een beschutte plek. Kan dat niet? Veranker ze dan zodat ze niet wegwaaien.

6)
Oude of ongezonde bomen
Verwijder oude of ongezonde bomen en rotte delen van bomen. Snoei overhangende takken. U voorkomt dat ze tegen uw bedrijfspand (of die van uw buurman) vallen of waaien.

Extreme neerslag

7) Waterdetector
Plaats een waterdetector in uw bedrijfspand. Als u de waterdetector aansluit op een inbraakmeldsysteem, dan ontvangt u een melding als water uw gebouw binnendringt. U kunt hierdoor snel maatregelen nemen om de schade te beperken.

8)
Noodafvoeren
Breng noodafvoeren aan om overvloedig regenwater sneller af te laten vloeien. U kunt hierbij denken aan openingen in dakranden of in het dakvlak (bij platte daken) of noodafvoeren in regenpijpen. Hiermee verkleint u de kans op opeenhoping van water op het dak van uw bedrijf.

9)
Goederen opslaan op stellingen of pallets
Sla goederen niet op de vloer op, maar plaats uw goederen van de grond af. U kunt uw goederen op stellingen of pallets plaatsen.

10)
Waterkeringen
Is wateroverlast een regelmatig terugkerend probleem? Plaats dan waterkeringen bij deuren. De waterkeringen kunt u direct plaatsen zodra de overheid of weerdienst een waarschuwing afgeeft. De 10 tips zijn samengesteld uit informatie van www.klimaatplein.com.

Uw bedrijf weer op de rit na storm- of waterschade
Weet u wat u moet doen bij schade? Een bedrijfscontinuïteitsplan geeft uzelf en uw medewerkers handvatten hoe te handelen in een crisissituatie. Het plan brengt ook in beeld wat de financiële risico’s zijn bij een calamiteit. Mandema & Partners helpt u graag met het opstellen van een bedrijfscontinuïteitsplan.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met onze Risk-consultants via ons centrale telefoonnummer: 070 – 302 22 22. U kunt ook mailen naar: info@mandema.nl.

Met welk cijfer* waardeert u dit artikel?

*1 = zeer slecht, 10 = uitstekend