20-04-2017

De vakantieperiode komt eraan en veel mensen gaan naar het buitenland. De meesten sluiten een reisverzekering af voor de privéreis. Maar wist u dat, als u of uw werknemer zakelijk op reis gaat, eventuele schade en hulp is uitgesloten op een particuliere verzekering? Dit geldt ook andersom: als uw werknemer privé reist, dan is er geen dekking op uw zakelijke reisverzekering. Overkomt uw werknemer in het buitenland iets tijdens zijn of haar zakelijke reis, dan bent u als werkgever hiervoor verantwoordelijk.

Internationaal reizen: de zakelijke reisverzekering
Kent u de risico’s van internationaal reizen voor u en uw werknemers? Hierbij speelt dat het lastig is om vooraf een goede inschatting te maken van de eventuele kosten bij schade of een calamiteit. Ons advies is om een zakelijke reisverzekering af te sluiten, zodat u en uw werknemers goed verzekerd op reis gaan. Een zakelijke reisverzekering dekt zaken zoals medische kosten, hulpverlening, reisannulering en -onderbreking, persoonlijke bezittingen en aansprakelijkheid tijdens een reis. Uiteraard is dit afhankelijk van de gekozen dekkingen. Wij benadrukken dat wij deze verzekering zeer aanbevelen als u chauffeurs in dienst heeft die veel in het buitenland reizen met vrachtauto of touringcar.

Extra aandacht voor het verkeersrisico in het buitenland
Gaat u of één van uw werknemers met een auto, vrachtauto of touringcar naar het buitenland? Dan adviseren wij u om - naast de zakenreisverzekering - ook een rechtsbijstandverzekering ‘verkeer’ af te sluiten. Internationaal regres (het verhalen van geleden schade in het buitenland) is zeer complex en tijdrovend. Elk land kent namelijk verschillende gebruiken in de afhandeling van claims. Zeker als er geen of beperkt casco-dekking op het voertuig aanwezig is, biedt de rechtsbijstandverzekering uitkomst bij verhaal van materiële schade.

Of stel dat uw chauffeur aanmerkelijke schuld heeft bij een ongeluk, dan is de kans groot dat hij of zij belet wordt in zijn of haar vrijheid. Als de buitenlandse overheid in de strafzaak een borgsom eist ter opheffing van de opgelegde vrijheidsbeperking, dan schiet de rechtsbijstandverzekering vaak de borgsom voor tot een maximum bedrag.

De rechtsbijstandverzekering ‘verkeer’ neemt veel administratieve en juridische zaken van u over in geval uw werknemer een calamiteit op de weg heeft in het buitenland. Uw adviseur vertelt u graag meer over de mogelijkheden.   

Tips voordat u op reis gaat naar het buitenland:

  • Controleer of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is;
  • Controleer of u een reisvergunning (visa) nodig heeft;
  • Download reisapps zoals: 
     - 24/7 BZ Reis app van de overheid
     - Reisapp van uw zakenreisverzekering (vraag dit eventueel na bij uw adviseur)
  • Neem uw zorgpas mee;
  • Neem uw polisnummer en het alarmnummer mee in geval van nood;
  • Reist u af naar een verre bestemming? Ga dan na of er een negatief reisadvies geldt voor het land of gebied waar u naar toe gaat.

Contact
De zakelijke reis- en rechtsbijstandverzekering ‘verkeer’ zijn van groot belang in het buitenland. Voor advies kunt u contact opnemen met onze adviseurs Risicomanagement via het centrale telefoonnummer 070 302 22 22. Of door te mailen naar info@mandema.nl.

Met welk cijfer* waardeert u dit artikel?

*1 = zeer slecht, 10 = uitstekend