19-07-2017

Geen mantelzorgboete! Goed nieuws voor AOW-gerechtigen
Heeft u ouders die AOW ontvangen of ontvangt u zelf AOW? De regering heeft in de Voorjaarsnota 2017 laten weten dat de kostendelersnorm niet wordt ingevoerd voor de AOW. Dat scheelt geld! En is van belang voor onder andere AOW-gerechtigden en mantelzorgers die samenwonen.

Wat is de kostendelersnorm?
Als u met één of meerdere bewoners samenwoont, kunt u de woonkosten delen. U kunt om die reden dan worden gekort op een uitkering die u ontvangt. Dit geldt al voor onder andere uitkeringen uit de bijstand, de ANW (Algemene Nabestaandenwet) en de toeslagenwet.

Wie zijn kostendelers?
Medebewoners vanaf 21 jaar zijn kostendelers. Uw partner is echter geen kostendeler. Ook inwonende studerende kinderen zijn geen kostendeler. Iemand die een kamer bij u huurt (met een commerciële huurprijs) is ook geen kostendeler.

Kostendelersnorm niet voor de AOW
De kostendelersnorm zou ook worden ingevoerd voor de AOW. Daardoor zouden AOW-gerechtigden die met een mantelzorger samenwonen minder AOW ontvangen (de zogenaamde mantelzorgboete). De regering echter heeft laten weten dat de kostendelersnorm niet wordt ingevoerd voor de AOW.

Goed nieuws voor AOW-gerechtigden en mantelzorgers: het voor elkaar zorgen wordt niet bestraft!

Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze Pensioenconsultants via ons centrale telefoonnummer: 070 – 302 22 22. U kunt ook mailen naar: info@mandema.nl. Wij helpen u graag.

Met welk cijfer* waardeert u dit artikel?

*1 = zeer slecht, 10 = uitstekend